مجله معماری

مرمت؛ بخشیدن جانی دوباره به ابنیه تاریخی

بی شک واژه مرمت بارها و بارها به گوشتان خورده است. آیا می دانید معنای این واژه چیست؟ مرمت به عبارت ساده و روان به معنای نوعی تعمیر و نگهداری می باشد که زمان در آن دخالت دارد. این عملِ تعمیری در راستای ایستایی و حفاظت بناها صورت پذیرفته و گامی مهم در جهت حفظ اصالت بنا به شمار می آید.

جالب و در عین حال لازم است بدانید که مرمت اقدامی چند منظوره و در بردارنده مفاهیم متعدد و متنوعی همچون معماری، طراحی، تاریخ و باستان شناسی و شهرسازی است. هنگامی که نیاز به نگهداری از اصالت و فرهنگ جامعه ای احساس می گردد، این مفهوم نمود پیدا می کند.

گفتنی است که این اقدامات تنها شامل کالبد بنا نیست. روش های متنوعی به منظور حفظ آثار ملموس و ناملموس در طول تاریخ به کار گرفته شده اند. عدم توجه به مرمت و حفاظت به مرگ هویت یک جامعه منتهی می شود.

در زمان های گذشته بسیاری از افراد بناهای تاریخی را تنها به منزله یک اثر قدیمی که فاقد اهمیت چندانی در سبک، فن، روش ساخت، تاریخ ساخت و… می باشد، می نگریستند. اما امروزه چنین نیست. تفکیک رشته های هنری در سده های اخیر موجب ایجاد تمایز میان معماری، باستان شناسی و… شده تا بدین ترتیب این واژه بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.

پس از ایجاد تمایز فوق الذکر مرمت به مطالعه آثار و بناهای تاریخی و هنری از جنبه تاریخ، سبک، فن و رابطه این ها با فرهنگ ملل و جوامع پرداخت و بدین ترتیب افراد هر جامعه ای را به شناخت بیشتر تمدن هر قومیت تشویق نمود. چنین تحولاتی در نهایت باعث افزایش اهمیت حفظ آثار هنری شده و روند رو به رشد این اهمیت زمینه وضع قوانین و مقررات ملی و جهانی را در این راستا فراهم نمود.

علم مرمت

انواع مرمت و سبک های آن

در رابطه با مرمت دو نوع نظریه وجود دارد. در ادامه هر یک از نظریه های مذکور را معرفی نموده و به اختصار مورد بررسی قرار می دهیم.

علمی و آرکئولوژیک

این نوع مرمت که بسیار ساده و بی دردسر است، با مطالعه و تامل صورت می پذیرد. محکم کردن بناها، سوار نمودن المان های جدا شده از اثر، حفاری بناهای دوران کلاسیک به ویژه یونان و روم باستان و تعویض عملکرد بنا از این نوع هستند.

آرتیستیک

مرمتگر در مرمت آرتیستیک که از آن تحت عنوان مرمت هنری نیز یاد می کنند، اجازه دارد قسمتی را خلق نموده یا ابداع کند. در این روش بخش هایی از بنا که از بین رفته اند، با روحیات جدیدی ترمیم می گردند. بناهای دوران گوتیک و رنسانس نمونه هایی از این نوع به شمار می آیند. لازم به ذکر است که بناهای موجود در این نوع یا دارای عملکرد بوده و یا برای ادامه حیات به آن ها عملکرد می بخشند.

مجموعه اقدامات مرمت و باز زنده سازی ابنیه تاریخی

این اقدامات شامل سه مرحله زیر هستند:

  • بررسی نمودن و آگاهی از وضع موجود بنای مورد نظر
  • تهیه و تدوین طرح های گوناگون و آنالیز و سنجیدن آن ها برای انتخاب بهترین طرح
  • جمع بندی پایانی و آماده سازی طرح و نقشه های اجرایی

مرمت

حال ممکن است این سوال ذهنتان را به خود درگیر کرده باشد که آیا برای پیاده سازی این گام ها می توان تنها به فردی که دارای تخصص معماری است، اکتفا نمود؟

پاسخ این سوال منفی است. شما برای انجام این مراحل علاوه بر یک متخصص معمار، به متخصصان دیگری نیز نیاز دارید که از جمله مهم ترین آن ها می توان به متخصصینی در رشته های شهرسازی، مردم شناسی، جامعه شناسی، فرهنگ شناسی و… اشاره نمود.

مطالب مفید و دانلود های رایگان برای شما:

دانلود جامع ترین پروژه های مرمت

دانلود کتاب 12 درس مرمت

کتاب عناصر و جزئیات بناهای تاریخی

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
برای عضویت کلیک کنید!
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x