مجله معماری

روانشناسی و تأثیرات رنگ ها در معماری

رنگی بودن جهان یکی از بزرگترین موهبت های الهی است که باعث شادی و نشاط انسان ها شده، به صورتی که رنگ ها نه فقط از نظر زیبایی بخشیدن به دنیای اطراف ما اهمیت دارند، بلکه تاثیرات عاطفی_روانی قوی نیز براشخاص می گذارند. رنگ ها می توانند خلق و خو و افکار ما را دچار تحول کنند. عواملی چون سن، جنسیت، سلیقه شخصی، فرهنگ، آب و هوا و حتی گاهی تقلید (مد) در تعیین رنگ فضا مؤثرند. در ادامه به صورت جامع تر به بحث روانشناسی و تأثیرات رنگ ها در معماری خواهیم پرداخت:

رنگ، وضعیت ذهن را باز می تاباند. از رنگ می توان برای روحیه دادن، پنهان کردن یا برجسته نموده جزئیات معماری، دگرگون ساختن اتاق های ملالت بار و راهروهای دلگیر و افزودن عمق، ارتفاع و نور به هر مکانی استفاده کرد.دربیشتر موارد نخستین برداشتی که بیننده درمورد یک شکل می کند رنگ آن است.

روانشناسی رنگ ها در محیط شهری

درمحیط شهری و معماری رنگ را در همه جامی توان دید؛ دربدنه و نمای ساختمان ها، پوشش بام، ماکت سازی ها، مبلمان شهری، فضای سبز، خودروها و حتی آسمان شهر و نیز رنگ آمیزی لباس افراد که همگی نقش مهمی در تعیین چهره رنگی شهر و همچنین روان آدمیان دارد.

روانشناسی رنگ ها در محیط های درمانی

در رنگ درمانی، رنگ‌ها در ارتباط با احساس فرد هستند و روی وضعیت جسمی و ذهنی او تاثیر می‌گذارند. تحقیقات نشان داده است کسانی که به دنبال رنگ قرمز هستند در اثر این رنگ، ضربان قلب آن ها افزایش پیدا می‌کند و منجر به افزایش آدرنالین در جریان خون می‌شود.

نکاتی که بایستی رعایت شود؛

وقتی رنگ های خاصی را روی سطوح مختلف اعمال می کنیم،جلوه های بصری متفاوتی می گیریم. به عنوان مثال،اگر سایه تیره تری روی سقف قرار دهیم احساس فضای کمتری ایجاد می شود و یا اگر رنگ به دیوار مرکزی فضا زده شود ،ایده کوتاه شدن فضا ایجاد می شود، درحالی که اگر روی همه دیوارها اعمال شود،درک فضای طولانی تر از حد واقعی ایجاد می شود.

رنگ هرفضایی باید متناسب با کاربران آن فضا باشد.به عنوان مثال اکثر بیمارستان های کودکان بدون توجه به روحیات کاربران اصلی آن ها و تنها با محوریت درمانی طراحی می شوند.این امر باعث می شود که کودکان، همواره هنگام مراجعه و بستری شدن برای انجام اعمال درمانی در این محیط ها دچار نوعی ترس و اضطراب شوند، که این مهم باعث کاهش تأثیر درمان بر روی آنها می شود. باید با بررسی تاثیر گرافیک محیطی بر کودکان و روان شناسی محیطی کودک و تأثیر رنگ بر درک فضایی آنها به نتایج مطلوب برای طراحی بیمارستان دست یافت.

روانشناسی رنگ ها یکی از موضوعات و مباحث بسیار مهم در طراحی معماری است که بایستی به صورت ویژه ای به آن توجه شوید. بسیاری از مشکلات روانی، احساسی و تنش زا در خانواده ها ناشی از فضای بی روح {بر اثر عدم شناخت صحیح تاثیر روانی رنگ‌ها} در خانه است. امید است زین پس طراحان بیش از پیش به این مورد توجه داشته باشند.

 


 

توصیه میکنیم از سایر مطالب مجله معماری نیز دیدن فرمایید:

 


0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
برای عضویت کلیک کنید!
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x